utorok, januára 25, 2011

2011 - Rok arabského sveta?

Rok 1960 je považovaný za "rok Afriky", no keď to takto pôjde ďalej, tento rok sa do dejín zapíše ako prelomový - a to pre arabské krajiny.

Najskôr Tunisko, potom Jemen a teraz Egypt. Zatiaľ čo v Tunisku demonštranti dosiahli aspoň čiastočný úspech - prezident z krajiny utiekol (a aby tomu dal potrebný šmrnc, ešte pred svojím odchodom "si požičal" zlatý národný poklad), egyptský ujo Mubarak (ktorý je, len tak mimochodom, pri moci už 30 rokov) nemá ani na mysli rezignovať.

Demonštranti tak stále ostávajú v Alexandrii, Sueze, ale hlavne Káhire, kde obsadili Tahrir Square s jednoznačnými pokrikmi "DOWN WITH MUBARAK!". Na oficiálne vyjadrenie prezidenta Mubaraka reagoval aj americký prezident Barack Obama, ktorý sa vyjadril, že "násilie nie je riešením".


Aspoň že reagoval! Slovenské médiá sa totiž tvária, akoby sa nič nestalo. Markíza prináša správy o polročných vysvedčeniach a budúcnosti slovenských železníc. O STV a JOJ ani nehovoriac... 

To je snáď sen... Aj TA3 sa tvári, že sa nič nedeje. A to si hovorí spravodajská televízia.

Človek musí asi naozaj prepnúť na CNN, aby sa dozvedel, čo sa vo svete deje. Slovenské správy predsa denne otvárajú 3 témy - vražda, nehoda, znásilnenie, takže čo si budeme nahovárať? :o) Možno je to tým, že v našej milej krajinke sa toho veľa nedeje a tým pádom by sa počas 40-tich minút Televíznych novín nemalo čo vysielať. 

Ale ako vždy - to som už doooosť mimo od pôvodnej témy. Rok 2011 začína bujaro a uvidíme, aký bude mať pre arabský svet dopad.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 
;