pondelok, februára 28, 2011

Eurovision 2011: Komentár (február ´11)

Veľká cena Eurovízie, t.j. najprestížnejšia európska hudobná súťaž sa už nezadržateľne blíži a jednotlivé krajiny dokončujú svoje "nominácie" - k dnešnému dňu už poznáme asi 80% účastníkov.

Spomeniem len tých najzaujímavejších - po minuloročnom triumfe ide Nemecko opäť zastupovať speváčka Lena, ktorej počas celého februára nemeckí diváci vyberali jednu z dvanástich pesničiek. A aj vybrali - volá sa Taken By a Stranger a je naozaj zvláštna! Dlho sa hovorilo o tom, že Lenin mentor Stefan Raab je v tejto záležitosti zapletený až priveľmi, pretože vyhrala práve ním favorizovaná skladba, ktorú si zaradil na koniec programu (a tým zvýšil jej šance na výhru). Apropo, Stefan Raab bude spolu s Anke Engelke a Judith Rakers spolumoderovať všetky tri večery. Uvidíme, ako druhé vystúpenie slečny Leny dopadne.



Bosnu a Hercegovinu bude vo štvrtok, 14.mája 2011 v Dusseldorfe reprezentovať 47-ročný spevák Dino Merlin. Ide už o jeho druhé vystúpenie v rámci Eurovízie a obyvatelia tejto balkánskej krajiny do neho vkladajú veľké nádeje. Takto vyzerá jeho skladba.



Naša krajinka - malé Slovensko v srdci Európy tento rok spôsobilo chaos - najskôr sme chceli dvakrát odstúpiť a potom sme sa museli do Eurovízie dvakrát vrátiť, pretože STV doručila tento oznam príliš neskoro - čiže už v čase, keď bol zoznam krajín uzavretý a EBU nás mohla sankcionovať. Preto "odborná komisia" vybrala duo TWiiNS, ktoré v druhom semifinále, 14.mája o 21.00 zaspieva "I´m Still Alive". Za Twinskami tentokrát stojí renomovaný tím na čele s Jarom Slávikom (ktorý sa na Eurovízií už podieľal - a to úspešne: Aj s jeho zásluhou vyhrala ukrajinská speváčka Ruslana v roku 2005. V roku 2009 zase Arash za Azerbajdžan skončil na treťom mieste). Takže verme, že to tento rok konečne vyjde a dostaneme sa medzi 25 najlepších. Samotná skladba I´m Still Alive bude odpremiérovaná v sobotu, 5.marca v priamom prenose Miss Universe 2011.

Teraz si posvieťme na Nórsko, ktoré bolo hostiteľskou krajinou minulý rok. Nóri tento rok vybrali speváčku Stellu Mwangi, ktorá však vôbec nevyzerá ako Nórka... má totiž africké korene! A na Eurovízií v prvom semifinále bude spievať skladbu "Haba Haba". Príliš veľká podoba s hitom "Waka Waka" od Shakiry? Áno, trafili ste do čierneho! Práve tejto skladbe je totiž vyčítané, že sa na hymnu minuloročných Majstrovstiev sveta vo futbale podobá až príliš. Ale nemôžem si pomôcť - mne sa aj tak pozdáva! :o)



V druhej vlne, teda počas "Super Saturday" - kedy si svojich zástupcov zvolilo hneď 11 krajín - vznikla aj skladba "New Tomorrow" od dánskej skupiny A Friend In London. Práve táto skladba bola označená za plagiát, nakoľko sa naozaj veeeeeľmi nápadne podobá na niekoľko ďalších hitov, predovšetkým ale na "Shine" od skupiny Take That. Nemôžem si pomôcť - plagiát alebo nie - hrozne sa mi to páči!



A tento rok prekvapilo aj Estónsko. Po minuloročnom fiasku tento rok na Eurovíziu vysiela speváčku Getter Jaani s piesňou "Rockeffeler Street", ktorá je síce zvláštna, ale fajn!



No a mojou poslednou výberovkou je Rumunsko s piesňou, ktorá by sa doslova dala nazvať "pohodová". Volá sa Change, spieva ju skupina Hotel FM a okrem toho, že má skvelý text, má aj skvelú hudbu. Vyzerá asi takto:


-- SUMA-SUMÁRUM --
TOP: Dánsko, Rumunsko, Nórsko
FIASKO: Moldavsko, BJR Macedónsko, Taliansko
PREKVAPILI (v dobrom): Estónsko, Poľsko, Nemecko

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 
;