nedeľa, marca 13, 2011

Velkommen til Norge!

Oslo po druhé - to bola moja oficiálne druhá návšteva Nórska za účelom návštevy "nórskej vetvy" Romanovej rodiny (je to pomerne veľká rodina žijúca v Nórsku, USA a na Slovensku, takže preto rozdelenie "vetvy" :D).

Do hlavného mesta sme prileteli v piatok večer, okolo 22.00, pričom z Prahy sme odlietali o 19.50. Už len letisko je v Oslo zaujímavé, a to konkrétne tým, že je tu výrazne zastúpený prvok dreva. Väčšinou sa totiž pri obrovských letiskových halách stretávame s veľkými oceľovými konštrukciami. No v Nórsku to neplatí... keďže Nóri chcú dať najavo, že sú na svoj priemysel spracovania dreva hrdí, ukážu to všetkým turistom už na letisku.

V sobotu sa začal náš "Oslo-maratón" skoro... dosť skoro! A to už o siedmej ráno, kedy bola ešte aj poriadna zima... preto sú všetky moje fotky takmer vyľudnené.

Neviem prečo, ale aj inak bolo nórske hlavné mesto v sobotu pomerne "mŕtve" a veľa ľudí sme nenašli ani v centre mesta. Romanova sesternica (volá sa Kjersti - ako nemecké Kerstin) nám však odporúčila návštevu Nórska v máji alebo júni, keď sa všetko prebúdza a teploty sú aspoň ako tak znesiteľné.

Nórske počasie je totiž všeobecne dosť na hlavu... Meteosenzitívni ľudia by tu mali nemalé problémy, nielen kvôli častej zmene počasia, ale aj kvôli charakteru - väčšinou je tu totiž minimálne o 5 stupňov menej ako v Strednej Európe a takmer stále zatiahnuté.

Kráľovský palác v Oslo. Narozdiel od napríklad takého Buckinghamského paláca ho od okolia nechráni žiaden plot. I keď nejaké bezpečnostné opatrenia sa prejavili aj o ôsmej ráno :o) Stále som však mala pocit, že škandinávske národy sú ešte priateľskejšie ako iné národy v Európe, či dokonca v Amerike.


Malá panoráma mesta z budovy Nórskej štátnej opery. Oslo má viac ako pol milióna obyvateľov, no približne takú istú rozlohu ako Praha (čiže je tu podstatne menšia hustota obyvateľov). 

Oslo je mimo iného výnimočné aj tým, že si stačí vyjsť kúsok z centra a budete si pripadať ako v inej krajine - s množstvom zelene a minimum áut. Keď sa však vrátite do centra, natrafíte na hlavnú nákupnú ulicu Bogstadvaien, ktorá končí až pri kráľovských záhradách (áno, aj pred nórskym kráľovským palácom sa striedajú stráže, tak ako v Londýne, no my sme to šťastie nemali).

Odtiaľ to už nie je ďaleko do prístavu, z ktorého je skvelý výhľad na stredovekú pevnosť Akershus, v ktorej kedysi dávno-pradávno sídlili nórski králi. Dnes sú tam múzeá (vnútri sme neboli).

Blízko prístavu takisto nájdete aj Právnickú fakultu Univerzity Oslo, Nórsky parlament či Štátne divadlo. Presne na opačnú stranu - smerom von z Osla sme sa potom vydali na malý výlet "do prírody". A síce za skokanským mostíkom Holmenkollen, ktorý stojí v športovom areáli neďaleko Oslo.

Tam sme si dali krátku pauzu a potom sme sa vydali späť linkou metra 1 a počas jazdy je možné sledovať aj útulné nórske luxusné domy, ktoré patria k najdrahším v celej krajine.

Po návrate som proste musela skonštatovať, že tento výlet opäť stál za to! :o)
  
Budova nórskej Štátnej opery, otvorená v roku 2007 (ak by ste do Oslo prišli za "normálnych" podmienok, vyzerala by asi takto). Celá stavba bola postavená za 4 roky a dokonca o 300 miliónov podliezla pôvodný rozpočet, ktorý bol 4,4 bilióna nórskych korún.        













0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 
;