piatok, marca 25, 2011

Cesta New Yorkom

Musím sa priznať, že tento článok som už asi pred mesiacom sľúbila vernému čitateľovi Ivovi a je mi ľúto, že svoje sľuby plním až teraz, ale mám fakt veľa práce. Takže dnes vás beriem na krátky výlet ulicami New Yorku.

Dovoľujem si upozorniť, že všetky fotky sú v pôvodnej veľkosti a pochádzajú z môjho archívu z rokov 2009 - 2011! :o)

Keď sa odveziete metrom až na úplný "začiatok" Manhattanu, okrem Financial Districtu tam nájdete aj Little Italy - teda štvrť plnú Talianov. Práve tu sa nachádzajú najlepšie talianske reštaurácie v meste - osobne som navštívila túto. (a bola vynikajúca, samozrejme! :D) Táto štvrť ma priťahuje svojou ľudskosťou a pohostinnosťou a samozrejme charizmou a temperamentov skutočných Talianov, ktorých tu však až tak ľahko nenájdete. Ak však zájdete o kúsok ďalej - do Chinatownu, to je už úplne iný svet... 
V tej "prednej časti" Manhattanu sa nachádza aj táto budova, ktorá sa nazýva Woolworth Building a možno si ju mnohí pamätáte ako sídlo Meade Publications zo seriálu Ugly Betty. V skutočnosti je však sídlom firmy Cass Gilbert a má 57.poschodí. Budova bola postavená v roku 1913 a niekoľko desaťročí patrila medzi najvyššie budovy v celých Spojených Štátoch.

Od vysokej budovy k ešte vyššej. Empire State Bulding sa nachádza na Západnej 34.ulici a má 102.poschodí. Niekoľkokrát bola "nominovaná" v kategórií Najvyššia newyorská budova a po páde World Trade Center sa stala opäť najvyššou budovou v meste.

Tak táto budova je v celom meste ako päsť na oko. Nachádza sa na 51.ulici a je to dosť smiešne... Smiešne v zmysle, že je to jediná "stará" budova medzi všetkými tými výškovými "novými". Americká história siaha ledva 500 rokov do minulosti a táto budova bola postavená niekedy medzi rokmi 1858 - 78. Čiže nie až tak dávno, haha! :D Je sídlom nejakej cirkvi, vnútri som ešte nebola, tak neviem...

Grand Central Terminal - snáď jedna z mála železničných staníc na svete, na ktorú ľudia nechodia len kvôli účelu cestovania, ale aj akejsi "turistiky". Túto obrovskú staničnú halu, nad ktorou visí vlajka Spojených štátov, charakterizuje jedno slovo - veľkolepá. A fakt je! Na niekoľkých úrovniach sa tu nachádza vyše 60 nástupiští - sú však v podzemí, preto by ste vlak na pôde Manhattanu hľadali márne.

Vraciame sa späť na "predný Manhattan". Toto je konkrétne Greenwich Village (to je tá slávna štvrť, v ktorej bývali fiktívni Priatelia). Konkrétne tuto sa jedná o Washington Square Park s "Víťazným oblúkom". Táto štvrť ma priťahuje svojou "domáckosťou" a nespočetným množstvom obytných budov s typickými rebríkmi z balkóna na balkón. Okrem toho tu nájdete aj roztrúsených niekoľko fakúlt Newyorskej univerzity.

86-te poschodie na Rockeffelerovom centre je práve to poschodie, na ktorom sa koná tá slávna "výhliadka". Odtiaľ už máte celé mesto ako na dlani... problém je jeden - v New Yorku je niekoľko takýchto "observation deck". Ďalšou je Empire State Bulding. No keby ste sa pozerali ako by ste chceli, Empire State Building by ste z Rockeffelerovho centra nezhliadli. Výhliadka je totiž smerovaná na opačnú stranu!

Times Square - najznámejšie "námestie na svete". Niekoľko staníc metra obsluhuje tento priestor, ktorým denne prejde nespočetne veľa ľudí (až sa mi nechce hľadať konkrétne číslo). Rozprestiera sa medzi 43. a 48.ulicou a sídlia tu tie najdôležitejšie inštitúcie, vrátane burzy NASDAQ.

Priznám sa, že táto budova si ma získala istou podobnosťou... neviem presne, o čo ide, ale táto budova sa neskutočne podobá na tzv. žehličku (Flariton Building) a zároveň Gringott Banku z Harryho Pottera! :D Takisto sa mi zdá, že tvorcovia seriálu Pushing Daisies sa nechali touto budovou inšpirovať pri tvorení "Pie Hole".

A napokon tu máme sľubovanú "žehličku", čiže Flariton Bld. Bola postavená na trojuholníkovom ostrovčeku, ktorý obklopujú rušné ulice - hneď oproti sa nachádza Madison Square (Garden aj Park). Budova je vysoká 87 metrov a má 22 poschodí - not much... Čo dodať na záver? Snáď len to, že ma to nejak pochytilo a budem pokračovať o) Nabudúce vás zoberiem na výlet newyorskými Avenues a Central Parkom.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 
;